Smaken av sol & sommar – hela året!

Fruktbudet Blogg

Nyheter och meddelanden för allt som rör Fruktbudet, vår produkter och andra intressanta ämnen.

10 nyttiga frukter som är bra för hälsan

Hälsosamma matvanor, helst i kombination med fysisk aktivitet, är enligt Folkhälsomyndigheten viktigt för att “förebygga ohälsa som till exempel hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, vissa cancerformer, övervikt och fetma och även psykisk ohälsa”. 

Under senare år har det även blivit ett allt större fokus på att boosta immunförsvaret och hålla sig frisk genom att leva och äta hälsosamt. Förebyggandet av ohälsa genom en implementering av mer hälsosamma matvanor är dock något som länge har diskuterats i både folkmun och i media. Svaret på frågan “Vilka livsmedel är egentligen hälsosamma?” måste då och då justeras när t.ex. Studie A föreslår att ett visst livsmedel kan vara cancerframkallande, eller när Studie B föreslår att ett annat livsmedel kan förebygga vissa sjukdomar – eller när Studie C genomför ett liknande experiment till Studie A men får fram ett helt annat resultat! 

Det är, med andra ord, inte helt enkelt att hålla koll på vilka livsmedel som är bra för oss och våra kroppar. Men i grunden vet vi att de typer av mat som ger oss mycket näring är grönsaker, frukt, baljväxter, nötter, fisk, vegetabiliska oljor och mat med fullkorn. I just detta inlägg kommer vi att titta närmare på frukt och de hälsofördelar vi kan ta del av genom att öka vårt fruktintag. 

Hur frukt kan påverka din hälsa

400:

Om du äter mycket frukt och grönt minskar du risken för att råka ut för vissa typer av cancer, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar – detta bekräftar Livsmedelsverket. En lagom mängd frukt och grönt att äta om dagen är 500 gram (vilket motsvarar cirka tre frukter och två nävar grönsaker, eller två frukter och tre nävar grönsaker). Vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer är exempel på de typer av näringsämnen som finns i de flesta frukter.

Är frukt verkligen nyttigt?

Det finns en förlegad myt som föreslår att frukt skulle vara onyttigt på grund av att det innehåller sockerarter. Att frukt innehåller sockerarter är sant, men att endast säga “frukt är onyttigt för att det innehåller socker” målar upp en väldigt förenklad, och framförallt felaktig, bild. Vi slår, en gång för alla, slag kring den eviga diskussionen om huruvida frukt är nyttigt eller inte.

401:

Frukt innehåller ofta olika mindre mängder av sockerarter, t.ex. fruktos eller glukos. Förekomsten av dessa sockerarter är dock inte begränsat till frukt, utan det finns många livsmedel som innehåller naturliga sockerarter i olika mängder. Det är sedan länge etablerat att socker i större mängd är dåligt för kroppen, men detta innebär inte att frukt i sig är dåligt för kroppen. Även om frukt kan innehålla en mindre del socker får du, vid ett intag av frukt, i dig en mängd olika vitaminer, mineraler, antioxidanter, och fibrer som ger dig betydligt fler fördelar än de nackdelar du möter från t.ex. en mindre mängd fruktos!

Det viktigaste att notera är att du bör få i dig en balanserad kost. Egentligen bör inget livsmedel (alltså inte heller frukt) konsumeras i för stor mängd. Att äta frukt är alltså bra för hälsan, speciellt när det kombineras med ett sortiment av grönsaker och bär. Detta bekräftas av Livsmedelsverket som uppmuntrar svenskar att äta mer frukt och grönt.

10 nyttiga frukter som är bra för hälsan

Svaret är tydligt – frukt är bra för folkhälsan. Men vilka frukter ska man äta extra mycket av om man är ute efter en hälsoboost? Med tusentals variationer av frukter runtom hela världen kan det vara svårt att veta vilka frukter kroppen mår bäst av att äta. Vi listar därför 10 frukter som vi anser är av speciellt intresse för dig som vill ha maximal effekt på hälsan!

1. Äpplen

403:

“Ett äpple om dagen håller doktorn borta” har många hört, och det må vara sant. Äpplen är sprängfyllda med näringsämnen som fibrer, antioxidanter, och mineraler. De stödjer vår tarm- och hjärthälsa och har länkats till förebyggandet av olika sjukdomar (t.ex. diabetes typ 2). I 2012 påvisade även en studie att friska människor i medelålder som la till ett äpple om dagen i sin kost i fyra veckor sänkte sina nivåer av “dålig” kolesterol med 40%.

2. Vindruvor

404:

Den lilla vindruvan sägs ha många positiva hälsoeffekter, bl.a. att de kan vara effektiva mot virus och hjälper lindra infektioner. Förutom att vara rika på bl.a. vitamin A, vitamin C, vitamin B6, folsyra, kalium och järn har vindruvor även antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper. Vindruvornas söta smak gör de dessutom perfekta att ersätta godiset med!

3. Ananas

405:

Ananas är en utmärkt källa för vitamin C och andra viktiga näringsämnen som kalium, mangan, zink, magnesium, järn, och kalcium. Den exotiska och saftiga frukten hjälper dessutom till att förbättra vår ämnesomsättning och stärker vårt immunförsvar.

4. Plommon

406:

Plommon är en svensk sommarfrukt som förser oss med fibrer, antioxidanter och även C-vitamin och kalium. Den lilla frukten är även synnerligen lämplig för den som har problem med förstoppning, eftersom den innehåller vissa sockerämnen som kan sätta igång magen. Dock bör du vara försiktig och inte överkonsumera dessa om du har känslig mage.

5. Bananer

407:

Visste du att studier har visat att bananer är bra för ditt humör? Aminosyran tryptofan (som finns i bananer) omvandlas till serotonin i våra kroppar, vilket är ett ämne som påverkar vårt välbefinnande och humör. Förutom detta innehåller bananer många viktiga mineraler (bl.a. kalium, fosfor, selen, kalcium) och vitaminer (vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E).

6. Vattenmelon

408:

Vattenmelon, med fokus på ordet “vatten”, är väldigt bra för våra kroppar! Detta just för att den innehåller så mycket vätska (ca 90% vatten). Den hjälper även till att stärka våra immunförsvar eftersom den är rik på vitamin A, vitamin C, och vitamin B6.

7. Apelsiner

409:

När du tänker på vitamin C är det en stor chans att det dyker upp en bild på en apelsin i huvudet – det är nämligen allmänt känt att citrusfrukten är fullpackad med vitamin C. Förutom detta är apelsinen bakteriedödande, den kan hjälpa till att sänka blodtrycket, stärka hudens kollagen, och boosta immunförsvaret. Det finns alltså många hälsofördelar med att äta apelsiner!

8. Grapefrukt

410:

Grapefrukten är en annan citrusfrukt som är fullpackad med näringsämnen. En stor studie visade att en ökad konsumtion av grapefrukt kunde associeras med ett bättre kolesterolvärde, lägre kroppsvikt, och ett högre intag av vitamin C, magnesium, kalium, och fibrer. 

Här är det dock viktigt att vara uppmärksam – grapefrukt är inte nödvändigtvis lämpligt för alla. Grapefrukt kan interagera negativt med vissa mediciner i kroppen och påverka nedbrytningen så att mängden läkemedel i blodet blir högre. Dubbelkolla därför bipacksedeln om du är osäker på om ett visst läkemedel du går på kan påverkas av att äta grapefrukt, eller rådfråga din läkare.

9. Körsbär

411:

Nästa objekt i vår lista blir lite lurig, och går in på en definitionsfråga. Är körsbäret ett bär eller en frukt? I biologisk mening är ett bär “en frukt som innehåller flera frön som omges av ett mjukt och saftigt hölje/fruktkött. Enligt denna definition är körsbäret inte ett bär, eftersom att det endast innehåller ett frö, och därför kategoriseras körsbäret ofta som en stenfrukt! 

Det som däremot är solklart och inte behöver diskuteras, det är körsbärets hälsofördelar! Körsbär är bl.a. rika på vitamin B1, vitamin B2, och vitamin B6, och innehåller en hel del kalium som hjälper sänka blodtrycket. De innehåller även antioxidanten quercetin, som har en antihistamin-effekt som kan minska trötthet och stress.

10. Päron

412:

Den sista frukten på vår lista är det hederliga päronet! Päron är rika i fiber och ger även en relativt lägre ökning av blodsockret än andra frukter, vilket gör det en passande mellanmålsfrukt. Förutom detta är päron även en vitaminbomb (innehåller vitamin A, vitamin B, vitamin C, och vitamin E) och är rik på de viktiga ämnena jod, kalcium, järn och folsyra.

Nyttig frukt på jobbet 

Forskning har visat att på de arbetsplatser som erbjuder frukt på jobbet och skapar en arbetskultur där ett fruktintag främjas leder detta till ett ökat intag av frukt hos medarbetare, ett lägre intag av snacks med höga fetthalter, och är ett bra sätt att få individer att äta den rekommenderade mängden frukt om dagen. 

Att bibehålla en god personalhälsa är alltså otroligt viktigt och gynnsamt för alla företag! Ta steget till att investera i personalhälsan genom att förse era anställda med färsk frukt. Fruktbudet har över 35 års erfarenhet av att leverera goda och nyttiga fruktkorgar till företag över hela Sverige. Just nu erbjuder vi möjligheten att testa valfri fruktkorg under två veckor, helt kostnadsfritt och utan bindningstid! 

Prova gratis Fruktkorgar!