Smaken av sol & sommar – hela året!

Fruktbudet Blogg

Nyheter och meddelanden för allt som rör Fruktbudet, vår produkter och andra intressanta ämnen.

Fem anledningar till varför du bör erbjuda gott kaffe på jobbet

Den svenska arbetskulturen, och svensk kultur i allmänhet, har traditionellt haft en stark koppling till kaffe och fika. Visste du t.ex. att den svenska befolkningen ligger sexa i den globala rankingen av de länder som konsumerar mest kaffe? Samma ranking visar även att de fyra av fem länder som rankar högre än Sverige är resterande nordiska länder. Kan det möjligtvis vara det långdragna nordiska vintermörkret som driver oss till att konsumera mer kaffe än andra länder? Hur som helst är det tydligt att kaffe och fika är viktigt för den svenska befolkningen. Fortsätt läsa så redogör vi för varför det kan vara så och vad du vinner på att erbjuda gott kaffe till dina anställda!  

1. Kaffe främjar produktivitet och stressar mindre

Idag är produktivitet ett hett buzzword på de flesta arbetsplatser, och är förknippat med högre resultat. Något annat som även är förknippat med produktivitet är kaffe. Koffein kan ge dig en välbehövlig boost som håller dig alert och möjliggör produktivt och effektivt arbete. Att sikta mot att uppnå högre produktivitet bland de anställda genererar ofta resultat, men detta kan även vara påfrestande och bidra

till en stressig arbetsmiljö. Denna stress är inte ovanlig: i en undersökning framkom det att 59 procent av svenskar upplevde stress på jobbet varje vecka. 

För att motverka stress och bygga en mer hållbar arbetsmiljö bör arbetsgivare försöka skapa förutsättningar för återhämtning och social kontakt, vilket fikapauser är ett perfekt exempel på. Samtidigt som kaffestunden kan innebära en välbehövd paus för medarbetaren och en chans att socialisera med andra laddar den även om batterierna på nytt. Det amerikanska bolaget Merck Sharp & Dohme införde exempelvis en ny rutin med mindre kaffestationer och större bord. Syftet var att möjliggöra oplanerade möten och interaktioner mellan olika avdelningar – och resultatet blev en 20% ökning i försäljning.

2. Kaffe stärker samarbete och relationer på arbetsplatsen

Det tidigare exemplet visar alltså att samarbetet på en organisation kan öka när det finns möjlighet för socialisering under kaffepausen. Forskning från Ohio State University visade även att kaffekonsumtion hjälper skapa ett bättre samarbete mellan teams på arbetsplatser. Vi tar ofta gärna en fikapaus med andra individer, och kafferasten eller den snabba stunden vid kaffemaskinen kan alltså vara ett sätt att stärka relationer mellan kollegor på arbetsplatsen.

3. Kaffe och dess långsiktiga hälsofördelar

Vissa ställer frågan: Är kaffet en hjälte eller bov? Historiskt har det funnits en mer negativ syn på kaffe i relation till dess effekt på kroppen och människors hälsa. Det har under tidigare årtionden

spekulerats om ökad risk för cancer och hjärt- och kärlsjukdom relaterat till kaffe. Idag anses dessa spekulationer vara osanna, och kaffet togs därmed bort från WHO:s “cancerlista”. Tvärtom har man istället identifierat ett flertal antal hälsofördelar som kaffekonsumtion kan medföra! Forskning har bl.a. kopplat ihop kaffekonsumtion med en minskad risk för diabetes, samt en lägre dödlighet i hjärt och kärlsjukdomar bland de subjekt som drack kaffe jämfört med de subjekt som inte drack kaffe. 

Utöver dessa fördelar erbjuder kaffepausen även en möjlighet att försöka motverka en stor hälsobov: det långa stillasittandet. Bara att få ta en kort promenad till kaffemaskinen är bra för både kropp och sinne. Du får röra på kroppen samt en chans att rensa sinnet och koppla av en kort stund!

4. Kaffe kan vara smärtstillande

Studier har visat att koffein kan agera som smärtstillande, och ofta innehåller många smärtstillande medel koffein, just för att det kan göra de mer effektiva. Detta är synnerligen relevant i en klassisk kontorsmiljö, där man oftast spenderar tiden stillasittandes framför datorn och har en större chans att uppleva spänningar och fysiska besvär i exempelvis axlar och nacke. Upplever du ofta sådana smärtor är det alltså värt att testa en kopp kaffe och se om det hjälper!

5. Kaffe är bra för humöret

Kaffe är ganska gott, behagligt, och i många fall synonymt med en trevlig stund. Detta kan även märkas i arbetsförhållanden – samma studie från Ohio State University visade att medarbetare blev mer positiva till resterande kollegor och mer benägna till att tala i grupp efter att ha druckit kaffe!

 

Erbjud gott kaffe till dina anställda 

I detta inlägg har vi listat fem anledningar till varför du bör erbjuda gott kaffe på arbetsplatsen. Just varför det ska vara gott kaffe är bara för att det ofta föredras över äckligt kaffe… och för att vi på Fruktbudet faktiskt råkar vara erfarna leverantörer av ganska gott kaffe! 

Vi tror på fikastunden och dess potential till att förbättra både arbetsmiljön och trivseln hos de anställda. Kaffet är en viktig del i många individers arbetsdagar, och det finns mycket att vinna på att erbjuda både gott kaffe och färsk frukt och andra trivselprodukter som medarbetarna kan tugga på under fikarasten. 

Om du är intresserad av goda och nyttiga fruktkorgar och trivselprodukter (kaffe, te, snacks, nötter, m.m.) till dina anställda kan du just nu testa två valfria fruktkorgar - helt utan kostnad och utan bindningstid! 

Prova gratis Fruktkorgar!