Smaken av sol & sommar – hela året!

Fruktbudet Blogg

Nyheter och meddelanden för allt som rör Fruktbudet, vår produkter och andra intressanta ämnen.

Fem fördelar med att erbjuda fredagsfika på jobbet

Att människor behöver pauser för att kunna ta sig igenom en lång arbetsdag vet de flesta av oss om. Vi vet även om att dessa pauser ofta blir trevligare när de innefattar en möjlighet att konsumera fika. Men visste du att psykologer föreslår att det folkkära fredagsfikat faktiskt kan hjälpa oss att prestera bättre på jobbet? Gällande vår produktivitet finns det klara fördelar med att ta fikapauser, men genom tiden har vi blivit mindre bra på att faktiskt utnyttja möjligheten för dessa pauser.   

Fredagsfika i svensk kultur

Fredagsfika är ett koncept som med tiden har blivit en helig stund på många svenska arbetsplatser. Ordet fika sträcker sig hela vägen tillbaka till år 1910, då det först började användas. På den tiden användes ordet som slang för “kaffepaus”. Idag är begreppet betydligt mer etablerat med starka kopplingar till svensk kultur. För turister som besöker Sverige innebär detta exempelvis att det är obligatoriskt att avnjuta en traditionell svensk fika för att få den kompletta svenska upplevelsen. I 2016 publicerades till och med en artikel i brittiska BBC om detta. Där ställde man frågan: Är fika den söta hemligheten till den effektiva svenska arbetskraften?

Bakgrunden till konstruerandet av begreppet “fredagsfika” och valet av just fredag som utvald dag för fika på arbetsplatsen är dock inte lika tydlig. Man vågar nog dock påstå att det har något att göra med att det är sista dagen på arbetsveckan och då fika-viljan antagligen är högst! Många svenska företag har i flera årtionden inkluderat obligatoriska och betalda fikapauser under de anställdas arbetsdagar, men detta är något som idag har blivit mer sällsynt. I dagens alltmer stressade och prestationsorienterade arbetskultur ser vi att den gemensamma fredagsfikan tar plats mer och mer sällan - fastän dess fördelar är tydliga.

Fördelar med fredagsfika

7:

1. Fredagsfika hjälper de anställda prestera

Fredagsfikat handlar inte endast om att socialisera med kollegor, avnjuta en kopp kaffe och ge hjärnan en paus från vardagliga arbetsuppgifter. Enligt Viveka Adelswärd, f.d. professor i kommunikation på Linköpings universitet, kan fikakultur få anställda att bli mer kreativa, få bättre social kompetens, och skapa en tätare sammanhållning inom organisationer.

2. Fredagsfika bryter hierarkier och stärker gemenskapen

På fredagsfikat försvinner stora titlar och arbetsbeskrivningar och presenterar en möjlighet för kollegor att socialisera och fika tillsammans på individnivå, oavsett makt eller ställning. Fikarasten blir dels en möjlighet för nätverkande men samt ett sätt för medarbetare att stärka befintliga relationer till kollegor på arbetsplatsen.

Idag arbetar även fler mer individuellt, delvis på grund av ökat distansarbete som resultat av COVID-19. Då är det extra viktigt att finna tid för socialt utbyte med kollegor och visar ett ännu större behov för att bygga gemenskap och social sammanhållning.

298:

3. Fredagsfika främjar de anställdas välmående

Fredagsfika är synonymt med en ökad gemenskap, vilket ofta innebär ett större välmående hos de anställda. Den kulturella miljön på arbetsplatsen förstärks samtidigt som de anställda har möjligheten att få utlopp för sina sociala behov och samla krafter inför nya tag med arbetsuppgifterna. Fredagsfika kan vara synnerligen intressant för nya medarbetare på företaget, som får en möjlighet att lära känna sina kollegor bättre och snabbare hitta sin plats i gruppdynamiken. 

4. Fredagsfika ger anställda mer energi och motverkar dippar

Fredagsfika består traditionellt av kaffe och olika typer av söta kaffebröd. En snabb sockerkick har tidigare syftat till att ge blodsockret en boost för att öka energin. Men idag vet vi att denna sockerkick dör ut lika fort som den drar igång. Om man istället kan se till att erbjuda nyttigare, mer hälsomedvetna och hållbara alternativ (såsom frukt eller nötter) faller det i linje med medarbetarnas allt mer hälsosamma livsstilar.

De flesta medarbetare påstår att de arbetar bättre på morgonen och vill gärna därför inte ta en paus innan lunch. Forskning visar, dock, att de som tar pauser under dagen har mer energi och dippar inte lika hårt under eftermiddagen. Man ser även fysiska effekter: exempelvis visade en studie att en paus på förmiddagen minskade ryggsmärta och gav mindre problem med trötta ögon.

301:

5. Fredagsfika är något att längta till

Återhämtning är A och O, och för att vi ska orka med arbetsdagarna på ett hälsosamt sätt och samtidigt producera bra resultat bör det finnas en bra balans mellan arbete och återhämtning. Hur klyschigt det än låter så längtar de flesta alltid till fredag. Om det även bjuds på fika samma dag, då blir det win-win för de anställda!

Dessutom är fredagsfikat ett billigt och lönsamt sätt för arbetsgivare att få glada och mer effektiva medarbetare till ett relativt lågt pris. På detta sätt kan man skapa gemenskap hos medarbetarna men samtidigt bidra till arbetet för nöjdare medarbetare och en lägre personalomsättning. Medarbetarna får något att se fram emot, och under själva fredagsfikat får de en chans att reflektera över veckan som har passerat. 

Hälsosam fredagsfika 

Många förknippar fredagsfika med onyttigheter, men så är inte alltid fallet. Fikastunden ser inte ut som den gjorde förr - idag är vi mer medvetna om hälsa och kost. Frukt och andra snällare produkter som proteinbars, nötter och torkad frukt är fantastiska supplement till de traditionella kanelbullarna eller chokladbollarna på fredagsfikat! Dessutom utsöndras blodsockret långsammare när vi konsumerar frukt, samtidigt som vi får i oss vitaminer, mineraler, och fibrer, vilket ger oss en mer energiboost som håller i längre än en snabb sockerkick.

På Fruktbudet erbjuder vi fruktkorgar och andra trivselprodukter som ert företag kan njuta av under fredagsfikat. Våra fruktkorgar är både goda och nyttiga och har ett stort utbud av era anställdas favoritfrukter. Just nu kan ert företag testa två kostnadsfria fruktkorgar – helt utan kostnad, och helt förutsättningslöst! 

Prova gratis Fruktkorgar!