Smaken av sol & sommar – hela året!

Fruktbudet Blogg

Nyheter och meddelanden för allt som rör Fruktbudet, vår produkter och andra intressanta ämnen.

Undvik eftermiddagsdippen med nyttiga mellanmål på jobbet

Under långa arbetsdagar är det vanligt att då och då uppleva en brist på energi. Med detta i åtanke är det viktigt att regelbundet göra det du kan för att hålla energibanken på topp. Detta går att göra på flera sätt, t.ex. genom att se till att du får en bra natts sömn, genom att du upprätthåller regelbundna och hälsosamma matrutiner, eller genom att du försöker hålla stressnivån till ett minimum. Gällande just vad vi äter så finns det dock en måltid som det ofta slarvas med – mellanmålet.

Prova gratis Fruktkorgar!

Vi menar inte att det slarvas i och med att det glöms bort, utan istället att det ofta är fel typ av mellanmål vi konsumerar. När klockan tickar närmare slutet på arbetsdagen kan vi bli sugna på något sött (t.ex. godis eller en chokladkaka) för att ge oss den energikick vi behöver för att klara resten av dagen, men detta kan visa sig vara kontraproduktivt.

487:

En stor studie som genomfördes av flera universitet påstod att socker inte alls har en positiv påverkan på våra energinivåer, och menade att socker, tvärtom, kan sänka humöret och göra oss ännu tröttare.

I jakten på energi får vi alltså försöka hålla sötsakerna borta och fortsätta kampen på annat håll. När promenaden till godisautomaten blir skrotad får du istället tänka kreativt och testa andra tekniker. I detta inlägg bidrar vi med lite inspiration och listar en rad olika förslag för ett nyttigare mellanmål på jobbet!

Mellanmål: Nödvändigt eller inte?

Innan vi börjar tipsa om några exempel av nyttigare mellanmål på jobbet bör vi försöka slå ett slag för något som ibland diskuteras i folkmun, och det är ifall mellanmål är nödvändigt eller inte. Ska man äta ett flertal antal gånger under dagen, eller ett mindre antal gånger? Är mellanmål en bra vana eller ett slöseri? 

Det korta svaret är att det inte finns något rätt svar, utan detta är individuellt. Inom kost och hälsa finns det en mängd olika förslag på tekniker för bättre matvanor, bl.a. angående hur ofta man ska äta. Forskningen inom just detta är däremot tvetydig och visar motstridiga resultat.

489:

Om mellanmålet utnyttjas för att t.ex. få in den andel frukt och grönt du missade under lunchen med mål att nå Livsmedelsverkets rekommenderade intag på 500 gram per dag, eller för att ladda kroppen med energi innan ett träningspass, då kan det anses vara mer nödvändigt. Om det används för småätande som kompensation för att du annars äter för små portioner, då kanske det inte är lika nödvändigt. Det tråkiga svaret på denna fråga är alltså att behovet av mellanmål är individuellt och bör baseras på din kropps behov.

En del av den kritik som finns mot mellanmål är baserad på att det är ett mål som ofta äts i farten, och att det därför är större risk att man konsumerar något med mycket socker. Därav är det viktigt att se till att det mellanmål vi konsumerar för att höja energin är ändamålsenligt och inte onyttigt för våra kroppar. Vi räknar upp några exempel!

Prova gratis Fruktkorgar!

Olika typer av enkla mellanmål på jobbet

Från egen erfarenhet vet vi att du oftast inte har tid att förbereda ett mellanmål innan en arbetsdag, utan det blir lättast att konsumera något på plats. Vad kan du då välja mellan för att få upp energin på eftermiddagen men samtidigt undvika sockerfällan?

Frukt: Smakrikt och smidigt

Frukt är det klassiska alternativet för ett bra mellanmål. Färsk frukt förser dig med de vitaminer och mineraler som du behöver för att klara dig igenom dagen, och frukt och bär är även extra gott när det används för att komplettera andra mellanmål, t.ex. med yoghurt eller kvarg.

Proteinbars: Snabbt och proteinrikt

Många försöker få in någon form av träning under dagen, och då kan ett mellanmål göra ganska mycket för energibanken. Det går utmärkt att konsumera proteinbars någon timme innan ett pass. Jämför du dessa bars med andra sockerfyllda chokladbars som ofta konsumeras är detta ett nyttigare sätt att höja energin och öka ditt proteinintag!

Minigrönsaker: Effektivt och nyttigt

I regel är grönsaker bland det nyttigaste som finns. Det går snabbt att konsumera och finns ofta tillgängligt. Skippa wienerbrödet och testa några snackgurkor eller en handfull babytomater istället. Grönt är alltid gott!

Nötter: Hälsosamma fetter

Nötter är perfekta att konsumera när du är lite sötsugen. De innehåller viktiga näringsämnen, förser våra kroppar med nyttigt fett, och är samtidigt en bra energikälla. De fungerar även utmärkt som topping för andra mellanmål.

Smidiga recept för mellanmål på jobbet

Har du lite mer tid på händerna kan du även testa recept med olika kombinationer av saker som kan göra nyttigare “tråkiga” alternativ lite roligare och mer smakrika. Varför inte ta fram det kvällen innan och ställa in i kylen under natten? Har du mellanmålet färdigt sedan tidigare är det även mindre chans att du skippar målet på grund av lathet. 

Vi listar några av våra tips nedan!

488:

Smoothie med frukt, grönt och bär

En smoothie kan bli en perfekt kombination av frukt, bär och grönsaker. Mixa ihop dessa med valfri bas (t.ex. mjölkdryck, yoghurt eller juice) till en nyttig smoothie för ett ökat intag av fibrer, vitaminer och mineraler. Du kan enkelt anpassa en smoothie efter behov och behöver inte följa något recept. Välj det du tycker är gott! Vill du exempelvis ha den lite mer mättande så är det bara att öka andelen grönsaker. 

  • Bra smoothie-grönsaker: Spenat, morot, avokado, ärtor
  • Bra smoothie-frukter: Äpple, banan, persika, mango
  • Bra smoothie-bär: Hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär

Testa gärna en variation av olika frukter, grönsaker och bär!

 

490:

Morots- och gurkstavar med hummus

Hälsosamma grönsakssnacks kan vara just det enkla mellanmål som du behöver på eftermiddagen. Skär upp morot- och gurkstavar kvällen innan (om inte du redan har tillgång till snacksgrönsaker på jobbet), ta med en burk hummus och doppa grönsakerna i hummusen - voila!

 

491:

Keso med äpple och kanel

Keso är sen gammalt ett klassiskt mellanmål som är lätt att kombinera med olika frukter och bär, exempelvis ett äpple. Skär upp äpplet, och blanda med keso i en skål. Toppa sedan med kanel. Enkelt!

 

492:

Fruktsallad med kvarg

Vi på Fruktbudet må vara lite partiska när det gäller frukt, men när det är dags för mellanmål hos oss blir det ofta en fruktsallad! Här maximerar du ditt fruktintag samtidigt som du får ta del av en variation av olika smakrika frukter. Bäst av allt så är det väldigt passande för att minska på fruktsvinn, då det är enkelt att använda sig av diverse frukter som har stått ute i ett tag. Skär upp några frukter och klicka på lite kvarg för att njuta av detta mellanmål och den boost av vitaminer och mineraler den medför!

Tips: Anpassa fruktsalladen efter säsong! Välj exempelvis äpplen, päron, citrusfrukter och kiwi under höst/vinter, och jordgubbar, persika, banan, och melon under vår/sommar.

 

Ta del av mellanmål på jobbet från Fruktbudet

Vi hoppas att dessa tips på olika typer av mellanmål har inspirerat dig att lägga mer vikt på att välja ett nyttigare mellanmål. En annan faktor som gör valet av ett nyttigt mellanmål på jobbet lättare är ifall man redan har tillgång till dessa produkter på arbetsplatsen. 

Sedan 1986 har Fruktbudet försett svenska företag med produkter för nyttigare mellanmål och andra trivselprodukter. Tror du att detta kan vara något för ditt företag? Just nu kan du testa två valfria fruktkorgar - helt utan kostnad och utan bindningstid. Om du sedan väljer att abonnera på vår tjänst kan du smidigt lägga till valfria diverse mellanmål (t.ex. proteinbars, nötter, grönsaker) i dina beställningar.

Prova gratis Fruktkorgar!

Disclaimer: Detta blogginlägg diskuterar kostval och fysisk hälsa med mål att förse läsare med tips och inspiration för en nyttigare konsumtion. De råd, den information, eller det innehåll som tillhandahålls i det här inlägget ska inte användas som ett substitut för någon typ av professionell medicinsk rådgivning, diagnostisering eller behandling. För vidare läsning, se Livsmedelsverkets råd för bättre matvanor, hälsa, och miljö.